Co jeść z czym. Czyli jak uniknąć "bomby" biologicznej w brzuszku!
Kochani obalmy pierwszy mit, który brzmi "herbata z cytryną jest bardzo nie zdrowa". Nie wiem czy słyszeliście, czytaliście o tym stwierdzeniu niestety, ja tak. Dlatego przyjrzyjmy się z bliska temu połączeniu. Podobno plotki donoszą, że herbata z cytryną powoduje utraty pamięci, SZOK! Co jest tego winowajcą? Winowajcą jest glin. Ale moi drodzy nie przesadzajmy, to nie cytryna powoduje, że nagle w sposób magiczny pojawia się glin (aluminium) w naszej herbatce. Glin już jest w niej od "zawsze" ponieważ liście herbaty (zwłaszcza zielonej i czarnej) są nim wysycone. Niestety prawdą jest, że aluminium jest szkodliwe i nie przyswajalne przez nasz organizm, ale nie tak prędko bo to nie koniec. Prawdą też jest to iż nie zostanie on uwolniony z naszej "torebeczki herbacianej" podczas parzenia jeśli nie zakwasimy herbaty, a odsetek, który się wydostanie przereaguje do chlorku glinu i z łatwością zostanie strawiony przez nasz żołądek. UWAGA, nie może przecież być zbyt pięknie. Jeżeli wyciągniemy torebeczkę z kubka zanim dodamy cytrynę wszystko będzie w porządku, (ilość glinu po wyciągnięciu woreczka herbaty nie wzrośnie) co jeśli tego nie zrobimy? Wtedy niestety pod wpływem kwasu zostanie uwolniony nadmiar glinu i faktycznie herbata będzie nie zdrowa. Przypomnijmy sobie także o tym podczas gotowania np. kapusty lub innych kwaśnych rzeczy, aby to było przestrogą do unikania robienia tego w aluminiowych naczyniach, to także spowoduje uwolnienie glinu i potrawa będzie szkodliwa.
A teraz kilka takich ciekawostek żywieniowych, które sama z biegiem lat się dowiedziałam i też byłam zadziwiona, że tyle lat żyłam w błędzie :).
A teraz kilka takich ciekawostek żywieniowych, które sama z biegiem lat się dowiedziałam i też byłam zadziwiona, że tyle lat żyłam w błędzie :).
- Kochani unikajcie połączenia ogórek + pomidor. Każde warzywo, które zawiera witaminę C (tak jak pomidor) nie powinno być łączone z ogórkiem ponieważ zawiera on enzym (askorbinazę) rozkładający ją.
- Nie łącz drożdży z czosnkiem - ciasto nie wyrośnie. Czosnek zabija bakterie, grzyby, a jak wiadomo drożdże należą do królestwa grzybów.
- Nie popijaj grzybów alkoholem - jest to równie śmiertelne co zjedzenie muchomora. Alkohol przyczynia się do utrudnienia trawienia grzyba i do poważnych zatruć!
- Unikajmy także popijania herbatą produktów zbożowych. Przez garbniki zawarte w herbatce, zostaje utrudnione wchłanianie witamin z grupy B, którymi wysycone są właśnie te produkty.
- Odradzam też łączenie owoców ze świeżo zjedzonym posiłkiem. Ponieważ obiad, czy śniadanie bogate są w elementy potrzebujące dużo czasu do strawienia, dlatego owoce zjedzone po posiłku zatrzymują się w żołądku i fermentują. Skutkiem tego są np. wzdęcia.
- Ostatnim połączeniem, którego też polecam unikać jest biały ser i pomidor. Taki duet może przyczynić się do choroby stawów. Liczne kwasy wysycające pomidora łączą się z wapniem zawartym w serze i odkładają w stawach co może prowadzić do m.in. bólu.
Komentarze
Prześlij komentarz