Jak powstaje miód?

Zapewne niewielu z was przyglądało się z bliska mechanizmowi powstawania miodu, ale uwierzcie mi, że składa się to z wielu procesów chemicznych. Żeby jak to mawiają nie rzucać słów na wiatr, opiszę dla zainteresowanych pokrótce cały ten proces. Aby powstał miód powinna być pszczółka, która musi zebrać nektar z kwiatka i zanieść do ula - kto z nas tego nie zna, prawda? Ale niestety rzeczywistość jest o wiele bardziej skomplikowana.
Nektar (sacharoza) zebrany z kwiatów do woli miodowych pszczół, pod wpływem enzymów (zwłaszcza inwertazy) zawartych w gruczołach ślinowych owadów i kwasu mrówkowego przekształca się w glukozę i fruktozę.

C12H22O11 + H2O → C6H12O6 + C6H12O6


Zatem łatwo możemy wywnioskować z tego równania, że głównymi związkami w miodzie są, węglowodany m.in. monosacharydy (glukoza i fruktoza). Na smak miodu wpływają różnego rodzaju kwasy organiczne np. jabłkowy czy cytrynowy. Oczywiście nie można pominąć tutaj olejków eterycznych pochodzących z kwiatów, dlatego jest tyle odmian miodu np.: lipowy, malinowy, akacjowy, wielokwiatowy, rzepakowy. Jest on bogaty także w liczne mikroelementy: magnez, żelazo, mangan, potas. Skutkiem tego miód jest o wiele zdrowszym zamiennikiem zwykłego cukru. Nakrop (nektar lub spadź) składowany jest w plastrach i odpowiednio zabezpieczony (woskiem) przez pszczoły. Po upływie procesu dojrzewania, nakrop wyjmuje się z pasieki odwirowuje, przelewa przez sita i mamy prawie gotowy miodek.
Uwaga moi drodzy istnieją także trujące odmiany miodu, wszystko zależy od pochodzenia nektaru, z którego powstał. Na szczęście takie zatrucie nie jest bardzo groźne dla życia i szybko mija.
Miód może zawierać pałeczki jadu kiełbasianego, z tej przyczyny nie zaleca się go podawać do spożycia małym dzieciom.

Ciekawostki:
  • Tylko naturalny miód krystalizuje (o ile nie jest przegrzany),
  • 1 litr prawdziwego miodu waży około 1,4kg,
  • Miód niszczy bakterie Gram (+) i (-) i działa detoksykująco,
  • Miód stosuje się w kosmetologii, przy leczeniu chorób układu pokarmowego, nerwowego, a nawet wzroku,
  • Wspomaga gojenie ran,
  • W starożytności balsamowano miodem ciała zmarłych,
  • Jest jedynym produktem, który się nie psuje,
  • Jest bardziej kaloryczny niż cukier. 

miódmiód

+ Dodatek specjalny czyli przepis na maseczkę z miodu!

Potrzebujesz:
  1. Około łyżkę miodu
  2. Łyżeczkę oliwy z oliwek lub wody ewentualnie żółtko jajka.
Wszystko wymieszaj, nałóż i pozostaw na twarzy na około 15 min. Po tym czasie zmyj maseczkę letnią wodą.
Cudowne działanie miodu chwalą sobie zwłaszcza osoby borykające się z trądzikiem. Miodowa maseczka działa oczyszczająco, łagodząco, nawilża skórę, a także pomaga zmniejszyć problem rozszerzonych porów. 
Jeśli jesteś zainteresowany innymi miodowymi inspiracjami pisz w komentarzu jaki przepis chciałbyś/chciałabyś poznać, sam/a także możesz podzielić się z nami Twoimi  miodowymi kuracjami!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Próba obrączkowa

I Ty możesz wyizolować swoje DNA w DOMU

Wulkan